Epilare Definitiva IPL (lumina intens pulsata)

1. Ce inseamna foto epilarea definitiva?
2. Cine poate beneficia de epilare definitiva?
3. Ce inseamna definitiv?
4. Cum trebuie sa ma pregatesc pentru tratament si la ce trebuie sa ma astept?
5.Cite sedinte sunt necesare, si la ce intervale?
6. Cit de dureros este?
7.Care sunt posibilele riscuri, efecte secundare sau complicatii ale foto-epilarii?
8. Care sunt posibilele cauze al crestrii excesive a parului, si cum poate acest lucru sa afecteze tratamentul ?
9. Tipuri de piele:
10. Este adevarat ca epilarea cu lumina pulsata poate cauza cresterea mai accentuata a parului decit era initial?
11. Pot doar sa reduc densitatea parului intr-o zona, fara sa il elimin complet?

 

Lucram cu aparatura produsa de „LUMENIS”, care a inventat IPL-ul NR.1 Mondial in Lasere si IPL-uri.
Suntem primii din Jud. Neamt care au lucrat in Domeniul Epilarii Definitive, acumuland astfel o experienta de peste 5 ani!

 

1. Ce inseamna foto epilarea definitiva?
Foto epilarea este un procedeu prin care parul este eliminat de pe corp prin utilizarea unui fascicul luminos – IPL (intense pulsed light – lumina pulsata intensa) sau laser.  Lumina  este transmisa prin piele unde este absorbita de foliculul pilos, care se incalzeste pina la ardere si este definitiv compromis. Sunt vizati acei foliculi pilosi aflati in faza activa de crestere in momentul tratamentului – deoarece numai acestia pot fi distrusi cu succes. In functie de zona (dar si de alte caracteristici individuale) numai 20-50% din foliculii pilosi dintr-o anumita zona sunt in faza activa de crestere la un anumit moment, ceea ce face sa fie nevoie de mai multe sedinte, distantate in timp, pentru a putea distruge toti foliculii pilosi din acea zona
2. Cine poate beneficia de epilare definitiva?
Atit femeile cit si barbatii apeleaza la foto epilare pentru a scapa de parul nedorit. Acest procedeu se aplica cu succes in toate zonele – cum ar fi fruntea, sprincenele, virful nasului, mustata, barbia, lobul urechilor, umeri, spate, axile, abdomen, fese, zona pubiana, zona bikini, peri-mamelonar, antebrate, brate, gambe, coapse, miini, picioare si degete.
Cele mai bune rezultate se obtin  daca firul de par este mai inchis la culoare si mai gros si pielea cat mai alba. Lumina pulsata sau lumina laserului trebuie sa fie absorbita cit mai putin la trecerea prin piele (de aceea este important ca aceasta sa fie cit mai alb posibila), dar trebuie sa se absoarba cit mai mult in radacina parului, de catre melanina (pigmentul) continut in acesta, pentru a-l putea incalzi pina la dezactivare. Lumina pulsata  poate fi utilizata cu succes in orice combinatie de culori ale pielii si parului – mai putin pentru parul alb.
3. Ce inseamna definitiv?
Foto epilarea este definitiva in sensul ca firele de par tratate cu succes nu mai cresc niciodata.  Nu toti foliculii pilosi sunt activi la un anumit moment, deci nu trebuie sa ne asteptam ca foto-epilarea sa inlature toate firele de par la un singur tratament. Putem vorbi  de o reducere procentuala definitiva. La fiecare tratament se distrug 10-30% din firele de par dintr-o anumita zona. De ce nu toate? Asa cum am spus, nu toate firele de par sunt in faza de crestere activa, si deci nu pot fi inactivate  De asemeni, foto-epilarea are un anumit randament – nu ne putem astepta ca acesta sa fie de 100%, ci intre 50-80%, in functie de calitatea aparatului folosit, de priceperea operatorului, dar si de cel care se trateaza.
Firele odata distruse, inactivate, nu mai cresc, dar in zona tratata vor mai apare alte fire de par, cele care au fost inactive in momentul tratamentului. Pentru a le trata si pe acestea este nevoie de sedinte suplimentare. In general o zona se trateaza de mai multe ori pina cind clienta este multumita de rezultat. De asemeni trebuie tinut cont ca in timp, pe masura ce inaintam in virsta, apar uneori noi foliculi pilosi, datorita unor subtile schimbari hormonale. Acestea se pot trata ulterior, in functie de densitate.
S-a observat de asemeni ca un mic procent de persoane (2-5%) par sa nu raspunda la tratament – acest lucru nu este confirmat pe deplin iar cauzele nu sunt cunoscute intrucit nu exista suficiente date in urma cercetarilor la ora actuala. Trebuie avut in vedere ca este dificil de judecat daca lipsa de rezultate in cazuri specifice se datoreaza unei conditii medicale nediagnosticate care determina cresterea continua a noi foliculi pilosi, dand impresia ca foto-epilarea nu functioneaza, sau se datoreaza unui tratament incorect efectuat, sau pur si simplu se datoreaza faptului ca acest tratament nu merge la anumite persoane. Pur si simplu nu poti sti dinainte daca acest tratament va avea rezultate asupra ta pina nu il incerci personal. De asemeni, asa cum am mai subliniat, randamentul procedurii depinde de multe variabileUn set de 5-10 sedinte de tratament, la intervale specifice, sunt necesare in general pentru a obtine o reducere semnificativa  a numarului de fire de par. Factorii care determina numarul de sedinte sunt, printre altii: zona tratata (procentul de fire de par aflate in faza de crestere activa variaza in functie de zone), textura parului, frecventa tratamentelor, culoarea pielii si a parului, istoricul epilarilor anterioare, diverse conditii medicale si nemedicale (ex. bronzare, hirsutism), etc.
4. Cum trebuie sa ma pregatesc pentru tratament si la ce trebuie sa ma astept?
Zona care urmeaza a fi tratata nu trebuie epilata cu ceara sau prin smulgere cel putin 6 saptamini inainte de tratament. Epilarea cu ceara smulge radacina foliculului pilos, caz in care foto-epilarea nu mai are pe ce sa actioneze. Epilarea cu ceara este interzisa pe toata perioada sedintelor de foto-epilare. Intre sedinte se va folosi doar rasul sau tunsul.
Pielea ar trebui sa fie cit mai alba cu putinta, deci expunerea la soare – bronzatul – trebuie evitate incepind cu 30-45 zile inainte de tratament, precum si pe toata perioada tratamentului. Daca tratamentul implica zone expuse la soare in mod curent – fata, gambe etc. – este recomandata folosirea unei creme protectoare cu factor de protectie cit mai ridicat
Cu cca. 1-2 zile inainte de tratament, zona de tratat trebuie tunsa la zero sau rasa cu lama. Firul trebuie sa fie cit mai scurt, pentru ca energia luminoasa sa fie concentrata in radacina parului, si nu in parte de deasupra, care se va incalzi inutil.  In cca 10-25 zile, firele de par tratate incep sa cada. Initial unele fire de par dau senzatia ca continua sa creasca, dar este doar procesul normal de eliminare a lor din tegument.  Dupa perioada de eliminare mai pot sa ramina pe piele niste mici puncte negre, fire de par care dau impresia ca au ramas in piele. Si acestea vor fi eliminate in timp, dar s-ar putea sa dureze ceva mai mult.  
Dupa caderea parului va urma o perioada de lipsa de par de citeva saptamini, pina cind incep sa creasca noile fire de par care la momentul tratamentului nu erau in faza de crestere activa. In momentul in care se inmultesc suficient, dupa cca. 6-8 saptamini de la sedinta de epilare anterioara, se va efectua o noua sedinta.

5. Cite sedinte sunt necesare, si la ce intervale?
Majoritatea persoanelor au nevoie  minim 5-6 sedinte distantate la 6-8 saptamini, dar acest lucru depinde de prea multi factori pentru a putea fi previzionat cu certitudine. Asa cum mentionam, parul creste in trei faze (anagen, catagen si telogen) dar nu poate fi distrus decit in anagen, care este faza de crestere activa.

cresterea parului


Factorii care influenteaza numarul de sedinte sunt in mare parte individuali (genetici – culoarea, grosimea, zona, tipul morfologic, etc)Daca nu se obtin rezultate notabile dupa 5-6 tratamente, pacientul trebuie sa investigheze posibile cauze medicale .
6. Cit de dureros este?
. Pragul dureros al fiecarei persoane este diferit, dar in general procedura nu este mai dureroasa decit epilarea cu ceara.  Durerea este atenuata si prin folosirea gelurilor de racire. In general este bine sa se lucreze cu intensitati ale luminii la limita suportabilitatii dureroase. Cu cit mai multa energie este livrata catre piele si foliculul pilos, cu atit mai bine, chiar daca trebuie suportat un mic disconfort dureros, pentru ca durerea inseamna de fapt ca firul de par se arde, si deci tratamentul are efect.
7.Care sunt posibilele riscuri, efecte secundare sau complicatii ale foto-epilarii?
Printre efectele secundare normale, care pot – dar nu este obligatoriu – sa apara se numara:

  • - mincarime – in timpul tratamentului
  • - roseata – care de obicei trece in citeva ore, dar poate sa se mentina pina la 3 zile
  • - inflamarea zonei tratate – care de obicei trece in citeva ore, dar poate sa se mentina pina la 3 zile
  • - durere, amorteala, intepaturi

Foarte rar pot apare:

  • - cruste in zona cu par incarnat
  • - vinatai
  • - purpura in zonele cu piele bronzata
  • - foliculita
  • - dis-coloratii (hipo sau hiperpigmentari temporare)

Efectele secundare apar relativ rar, si ca regula generala sunt temporare.
8. Care sunt posibilele cauze al crestrii excesive a parului, si cum poate acest lucru sa afecteze tratamentul ?
Cauzele cresterii exagerate a parului sunt destul de multe si variate, si includ:
– Ereditatea
– Graviditatea
– Tulburari hormonale sau glandulare (posibil chiar un sindrom polichistic la femei), inclusiv boli care pot cauza aceste efecte
– Probleme de rezistenta la insulina
– Reactii medicamentoase
– Precesul normal de imbatrinire
– Folosirea excesiva a metodelor de epilare temporara cum ar fi ceara, rasul, smulgerea, cremele depilatorii, etc.
Fiecare persoana care doreste epilare definitiva trebuie sa exploreze o eventuala conditie medicala a cresterii excesive a parului inca inainte de inceperea tratamentului, pentru ca daca exista ceva in organism care in mod constant declanseaza aparitia de noi foliculi pilosi, tratamentele vor da impresia ca sunt fara efect – caci organismul dezvolta in continuu noi fire de par, iar aparenta este ca nu se reduce deloc numarul de foliculi. Femeile cu anumite pattern-uri de crestere a parului – buza superioara, barbie, obraji etc – similare cu cele din ovarul polichistic, ar trebui sa consulte un endocrinolog, si sa-si faca niste teste hormonale. Barbatii ar trebui testati pentru rezistenta la insulina etc.
9. Tipuri de piele:
In 1975, Thomas B Fitzpatrick,  a propus un sistem de clasificare a tipurilor de piele. Acest sistem este bazat pe raspunsul pielii la expuerea solara in termeni de grad de bronzare si/sau arsura. Pentru toate procedeele de foto-epilare, skin-rejuvenation, skin-resurfacing, sau alte tratamente laser, este necesar sa fie determinat corect tipul de piele.
Tip I: – piele foarte sensibila, care se arde intotdeauna si nu se bronzeaza niciodata. Exemplu – persoane cu parul roscat cu pistrui, sau albino
Tip II: – piele foarte sensibila, care se arde usor si se bronzeaza putin, si destul de greu. Exemplu: persoane de tip Caucazian cu piele foarte alba si par deschis
Tip III: – piele sensibila, care se arde uneori si se bronzeaza incet in culori deschise. Exemplu: tipul caucazian mai inchis la culoare, sau European.
Tip IV: – piele putin sensibila, se arde foarte rar si se bronzeaza usor, in culori moderat inchise. Exemple: Mediteranean, European, Asiatic, Hispanic, Indieni americani
Tip V: – piele insensibila la soare, care se arde rareori si se bronzeaza usor in culori inchise. Exemple: Hispanici, Afro-americani, Orientali, Indieni
Tip VI: – piele insensibila la soare, care nu se arde niciodata, profund pigmentata. Exemple: Africani, Indieni
10. Este adevarat ca epilarea cu lumina pulsata poate cauza cresterea mai accentuata a parului decit era initial?
Acest lucru nu a fost confirmat ori dovedit stiintific – dar unii pacienti l-au raportat pe diverse forumuri. Este un fapt rar, si pare sa se intimple mai ales la tratamentele faciale la femei, si la spate/brate/umeri la barbati – in conditiile in care se trateaza fire de par rebele sau vellusul (puful fin) la setari joase de energie.
11. Pot doar sa reduc densitatea parului intr-o zona, fara sa il elimin complet?
Acest lucru se poate realiza prin efectuarea a mai putine tratamente – 3-5.